Potrivit Centrului pentru Religie și Geopolitică din Londra, pentru a pune capăt islamismului radical, la nivel global, nu este suficientă combaterea militară a organizației teroriste Stat Islamic, fiind necesară o luptă „intelectuală și teologică” împotriva ideologiei promovate de SI. Studiul, care urmează să fie publicat luni, susține că, în Siria, se află cele mai multe grupuri islamiste în prezent, subliniind că cea mai mare amenințare pentru comunitatea internațională o reprezintă grupurile care susțin ideologia SI, dar care sunt ignorate momentan.
Centrul pentru Religie și Geopolitică, care aparține Fundației religioase a lui Tony Blair, fostul premier al Marii Britanii, avertizează că aproximativ 100.000 de rebeli sirieni, ce constituie o treime dintre grupurile insurgente din Siria, împărtășesc ideologia SI, care se bazează, printre altele, pe crearea unui califat.
Încercările Occidentului de a distinge rebelii moderați de cei extremiști sunt zadarnice, deoarece rar se întâmpla ca grupurile să facă această diferențiere, susține centrul.
Aproximativ 60% dintre principalele grupări rebele din Siria sunt formate din islamiști extremiști și multe grupări împărtășesc aceleași idei, potrivit studiului. Mai puțin de un sfert dintre rebelii monitorizați nu împărtășesc nicio ideologie și mulți sunt dispuși să lupte alături de extremiști. Și chiar dacă rețeaua SI este combătută, luptătorii dispersați și alți extremiști ar putea organiza atacuri în afara Siriei sub sloganul „Occidentul a distrus Califatul”, avertizează centrul.
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat, vineri, în unanimitate o rezoluție care prevede lansarea procesului de pace în Siria, în ianuarie, printr-un armistițiu și prin negocieri ale Administrației Bashar al-Assad și opoziția moderată. Rezoluția prevede un armistițiu general și inițierea negocierilor între grupurile opoziției moderate și Administrația Bashar al-Assad pentru o conducere unitară în șase luni, fără a exista vreo sugestie referitoare la viitorul președintelui sirian, susținut de Rusia și Iran, dar contestat de Occident. Centrul avertizează că, indiferent de plecarea lui Bashar al-Assad de la conducerea țării, războiul din țară se va extinde cel mai probabil.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 250.000 de morți.